background
„Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
„Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
„Met elkaar genieten van de natuur“
„Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“
  • „Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
  • „Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
  • „Met elkaar genieten van de natuur“
  • „Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“

Baarland

Baarland is een aantrekkelijk dorpje met een mooie brede dorpsstraat. Het dorp telt ongeveer 620 inwoners. Op de zeedijk staan twee kleine gedenktekens. Die herinneren aan de landing door de geallieerde troepen in oktober 1944 ter bevrijding van Zuid-Beveland.

Aan de Slotstraat vindt u de Nederlands-Hervormde kerk. Deze is gebouwd in de veertiende eeuw. Aansluitend staan oude woonhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het pleintje met een muziektent wordt omringd met lindebomen. De andere zijde van het pleintje wordt begrensd door een 'vaete'. Dit was vroeger een drinkplaats voor het vee.

Aan de westkant van het dorp, aan de weg naar Oudelande, liggen de fundamenten van het voormalige kasteel Hellenburg uit 1400. Dit moet vroeger een indrukwekkend kasteel zijn geweest. Het kasteel is waarschijnlijk bij een stormvloed in 1477 verdwenen. Met de gevonden stenen zijn de fundamenten opgemetseld. Dit geeft een goed beeld van de afmetingen van een middeleeuws kasteel met donjon (woontoren) en voorburcht.

Achter de kerk vindt u het ommuurde kasteelterrein van het voormalige slot Baarland. Uit het water rijst een onregelmatig gevormd huis op. Het slot wordt voor het eerst genoemd in 1658, maar bestaat waarschijnlijk al veel langer. In de buurt van het dorp ligt camping 'Scheldeoord'. Deze camping heeft veel voorzieningen, zoals een overdekt zwembad.