background
„Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
„Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
„Met elkaar genieten van de natuur“
„Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“
  • „Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
  • „Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
  • „Met elkaar genieten van de natuur“
  • „Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“

Dorpen

Borsele en dorpen

Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds kenmerkt de gemeente zich door het Nationaal Landschap De Zak van Zuid-Beveland en anderzijds bevindt zich in Borsele het Sloegebied. Het Sloegebied is een grootschalig industrie- en havengebied waar ook een kerncentrale gevestigd is. Borsele combineert rust en ruimte met dynamiek en bedrijvigheid.

De gemeente heeft ruim 22.500 inwoners en ligt centraal in de provincie Zeeland, in het zuidwesten van Nederland. De oppervlakte van de gemeente is ongeveer 19.000 hectare, waarvan zo’n 15.000 hectare grond en 4.000 hectare water (Westerschelde) is. In 1970 is de gemeente Borsele gevormd uit een aantal gemeenten. Bij de herindeling koos men voor de nieuwe gemeente de schrijfwijze Borsele met één ‘s’. Dit om onderscheid te maken met het gelijknamige dorp Borssele. Er is voor deze naam gekozen omdat het één van de oudst voorkomende namen is in het gebied.

De gemeente Borsele bestaat nu uit de dorpen Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, ’s-Gravenpolder, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande en Ovezande.
Heinkenszand en ’s-Gravenpolder zijn de twee grootste kernen. Het kleinste dorp is Ellewoutsdijk met ongeveer 400 inwoners.

Het bestuur van Borsele streeft ernaar de contrasten uit de gemeente te laten samensmelten tot één geheel. Zo is leefbaarheid in de kleine kernen een belangrijk aandachtspunt. Elk dorp heeft tenminste een dorpshuis, een speeltuin en een sportcomplex. Daarnaast wil Borsele ook vernieuwend zijn. Zo werkt de gemeente continu aan nieuwe projecten en economische ontwikkeling.