background
„Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
„Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
„Met elkaar genieten van de natuur“
„Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“
  • „Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
  • „Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
  • „Met elkaar genieten van de natuur“
  • „Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“

Haardhout uit het Land van Borsele

De Stichting Land van Borsele en het bedrijf Distelvink Boom en Tuinverzorging uit Oudelande gaan samen Borsels haardhout op de markt brengen. Een initiatief dat perfect past bij de lijfspreuk van de Stichting: 'Land van Borsele, geeft je energie'.

Tijdens de Winterfair (21, 22 en 23 november) in Heinkenszand zijn de eerste netten haardhout aangeboden. Wie tijdens de Fair een netje hout afnam kreeg hierbij gratis de Borselse 'affakkel' cadeau. De bekende Zweedse fakkel maar dan afkomstig uit het Land van Borsele.

De Stichting Land van Borsele verkent al enige tijd de mogelijkheden om Borsels snoei- en rooihout als streekproduct op de markt te brengen. In de fruitteelt, uit landschaps- en tuinonderhoud komt genoeg hout vrij. Particulieren hebben vaak wel hun adresje om haardhout af te nemen. Toch wordt in veel doe-het-zelf winkels, tankstations en internetwinkels haardhout aangeboden. Veelal komt dit hout niet uit Nederland maar bijvoorbeeld uit Scandinavië, Duitsland of zelfs Canada. Het kost veel energie om het hout hier te krijgen. Daarbij is het veelal oven gedroogd wat ook weer energie kost. Distelvink Boom en Tuinverzorging gebruikt hout uit de regio en laat dit in de Zeeuwse zon drogen.

De netjes haardhout wegen ongeveer 22 kilo en zijn gevuld met Europees gemengd hout. Een netje kost € 5,95. Van ieder verkocht netje gaat één euro naar 'Land van Borsele'. Wie op de Fair een netje kocht kreeg er zoals gezegd een Borselse fakkel cadeau. Binnenkort zullen op de website www.landvanborsele.nl de verkoopadressen van het haardhout te vinden zijn. In ieder geval het hout via de boerderijwinkel van Damme in Heinkenszand aangeboden worden. Naast het haardhout en de fakkel zal in de nabije toekomst ook aanmaakhout aangeboden worden. 

Het is voor de eerste maal dat Stichting Land van Borsele deelnam aan de Winterfair. Met de deelname wil de Stichting haar initiatieven onder de aandacht brengen van de eigen inwoners. Belangrijk doel is de naamsbekendheid vergroten en 'Fans' te werven. 'Fans' kunnen met een bijdrage van € 10,- per jaar de Stichting steunen om het 'Land van Borsele' op de kaart te zetten. Op de stand van het 'Land van Borsele' konden bezoekers ook kennismaken met 'streekeigen' ondernemers o.a. van het Winkeltjespad, B&B Bij Saartje in Ellewoutsdijk en B&B 'Slapen in de Zevende hemel' in 's-Gravenpolder.