background
„Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
„Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
„Met elkaar genieten van de natuur“
„Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“
  • „Samen met de kinderen de natuur ontdekken“
  • „Lekker uitwaaien aan de Westerschelde“
  • „Met elkaar genieten van de natuur“
  • „Bijzondere evenementen in een bijzondere omgeving“

Natuurgebied de Zwaakse Weel van Natuurmonumenten is een plek om optimaal te genieten van de natuur en alles wat zij ons biedt. Het gebied kan uitstekend verkend worden via het uitgebreide wandel-, fiets- en ruiterpaden netwerk.

Kreekrest
De Zwaakse Weel is het grootste natuurgebied van Zuid-Beveland en onderdeel van het Nationaal Landschap. Ooit was de Zwake een druk bevaren getijdenkreek tussen de Westerschelde en het Veerse Gat. De huidige smalle kreekrest wordt omgeven door rietkragen waarin de machtige bruine kiekendief en kleine karekiet broeden. Steltlopers en vele andere vogelsoorten zijn hier te bewonderen in hun eigen natuurlijke omgeving. Het gebied is tevens leefgebied voor de kleinste uil van Nederland, de steenuil.

Beleef de Zwaakse Weel
In de Zwaakse Weel kunt u een wandeling van 4,5 km of 8 km maken. Tijdens deze wandelroute loopt u rond de oude kreek en de omliggende gras- en rietlanden. Grazende schapen, koeien en paarden zorgen voor een rustieke plattelandssfeer. Bij de hoogstamboomgaard kunt u in het seizoen uw eigen fruit plukken. De wandeling voert langs oude akkertjes. Deze zijn gezaaid met, zoals dat vroeger ging, ongeschoond graan, rogge of spelt. Ongeschoond betekent dat er nog zaad van andere planten zoals akkeronkruiden tussen zitten die goed zijn voor vogels als patrijs en leeuwerik.

Excursie
In en rond de Zwaakse Weel verzorgt Natuurmonumenten regelmatig excursies onder leiding van een boswachter of gids. Meer informatie hierover vindt u hier: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

Informatiecentrum
In het kleinschalige infopunt Zwaakse Weel kunt u terecht voor informatie over de natuurgebieden van Natuurmonumenten. Er zijn folders aanwezig met hierop de wandel/fietsroutes uit de omgeving. U kunt vanaf infopunt Zwaakse Weel uw auto parkeren en een rondwandeling starten.

 

Infopunt Zwaakse Weel

Adres:
Zwaaksedijk 5, Kwadendamme
Tel: 0113 644044

Openingstijden: nov-mrt 10-17 uur
                             April-okt 9 -20 uur

Email: boswachterfemke@natuurmonumenten.nl
Website: www.natuurmonumenten.nl